Botoks bakteriden üretilen bir toksindir. Yüzdeki mimik kaslarının etkisini dondurarak ya da azaltarak etki eder. Bu etki geri dönüşlüdür. Botulinum toksin Botox ve Dysport markaları ile bulunmaktadır. Her ikisinde aynı toksini içerir. Ama dozaj ve etkinlikleri farklılık gösterir. FDA (Amerikan ilaç araştırma dairesi) onayını almış ve tüm dünyada yaygın olarak estetik ve tedavi amaçlı kullanımı yapılmaktadır.

Botoks Nedir

BotoksGülme, gözleri kısma, kızma, şaşırma gibi ifadeler yüzdeki mimik kaslarını çalıştırır ve buna bağlı olarak ciltte de dinamik çizgilenmeler oluşur. Botoks uygulamaları bunları gidermeye yönelik yapılmaktadır. Seneler içinde bu hareketlerin tekrarlanması sonucu ciltte aynı bölgeler kırışır. Bu bölgeler üzerine binen tekrarlayıcı kas hareketleri ciltte oluşan dinamik çizgilenmeler kalıcı hale gelir ve kırışıklıklar ortaya çıkar. En sık ortaya çıkan dinamik çizgiler, alın, kaş arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülmektedir.

Göz kenarı ve alında oluşmuş çizgiler, daha yaşlı bir görüntü, kaşların arasındaki çizgi ve kırışıklarda kişiye çatık kaş duruşu, kızgın sinirli yüz ifadesi yaratmaktadır. Kişinin cinsiyeti, yaşı, kas ve cilt yapısı, güneşe maruz kalma gibi etkenler oluşan bu kırışıklıkların seviyesinde aktif rol oynamaktadır.

Botoks Uygulama Alanları

  • Mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan yüzdeki kırışıklıklarını azaltmak
  • El, ayak, alın  ve koltuk altı gibi terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak
  • Kas gerginliğine bağlı oluşan migren ağrılarının tedavisinde kullanıldığı bilinen medikal toksin türüdür.

Yüzdeki mimiklerin oluşumuna neden olan kaslara botoks uygulanarak kas hareketlerini azaltarak, kasların hareket kabiliyetinin zayıflatılmasıyla ciltte katlanma ve bu bağlı çizgilerin oluşumu da en seviyeye indirgenmiş olur. Bu şekilde yüzdeki kırışıklık ve derin kat çizgilerinin oluşması engellenmiş olunur.  Alındaki enine çizgileri ve kaş arası çizgileri düzeltmek içinde botoks uygulanabilir.  Ayrıca kaş kaldırma etkisi de önemlidir. Kaşın uç kısmının 1-2 mm kalkması da sağlanabilir. Gözlerin dış tarafındaki kaz ayağı diye de bilinen kırışıkların da tedavisinde etkin kullanılmaktadır.

Özellikle çok derinleşmiş yüz kırışıklıkları, sadece botox ile istenilen düzeyde düzleşmeyebilir. Bu durumdaki derin kırışıklıkların giderilmesi için Yüz dolgusu ile beraber kullanımı daha iyi sonuç verir.

Aşırı Terleme ve Migren Tedavisinde Botoks Uygulaması

Kol altındaki ter bezlerine botoks uygulandığında, ter bezi dokusu ile sinir uçları arasındaki iletişim zayıflatılarak fazla çalışması engellenebilmektedir.

Vücudun en çok terleyen bölgeleri, avuç içleri ve koltuk altı bölgesidir. Ayrıca ayak tabanı ve alın gibi bölgelere de uygulanabilir. Aşırı terleme ile ortaya çıkan kötü ter kokusu sorunu olan kişilerin terleyen alanlarına yapıldığında sorunun ortadan kaldığı gözlemlenmiştir. Terleme 4-8 ay süreyle azalır ya da kaybolur. bu süre sonunda işlemin tekrarlanması önerilir. Kalıcı terleme tedavisi düşünen hastalara lazer lipoliz uygulaması önerilir.

Botoksla Migren Ağrı ve Atak Tedavisi

Migren hastalarına, yüz bölgesindeki kırışıklıkların düzeltilmesi için botoks enjeksiyonu uygulamasının ardından migren ataklarının geçmesiyle  bu etkisi tesadüfen keşfedilmiş olundu. Baş ve özellikle şakaklarda kasların aşırı gergin olması durumları migren ağrılarının büyük bölümünü oluşturur.

Migren sorunlarında ağrı yapan kasları gerginliğinin azaltılması veya gevşetilmesi ile ağrıya etken olan nedenler kaldırılmış olacaktır.

Migren tedavisinde birçok ağrı dindirici kullanılır. Ancak en büyük avantajı ağrıyı hafifletmesi değil ortaya çıkmasını engellemesidir. Bu işlemden hastalarının büyük kısmı yarar görür ve migren ağrı atak sıklığı ve şiddeti azalır. Ama görülen fayda hem etkinlik hem de kalıcılık açısında farklılık gösterir.

Botoks Nasıl Yapılır

botoxCilde mikro enjeksiyon şeklinde uygulanır. Enjeksiyon sırasında küçük bir rahatsızlık hissedilebilir. Bu hissini azaltmak için lokal uyuşturucu krem uygulanılarak botoks yapılacak bölge yüzeysel olarak uyuşturulur. Uygulama öncesi ve sonrası soğuk tatbik edilebilir. Uygulama sırasında hafif bir ağrı hissi oluşabilir. Uygulama sonrası geçici bir şişlik, kızarıklık ya da morarma oluşabilir. Buz tatbiki ile uygulama anındaki rahatsızlık hissi ve uygulama sonrası olası şişlikler azaltılabilir.

Mimik kaslarının hareketlerinde azalma istendiğinde bu kasların içine, terleme şikayetinin azalması istendiğinde cilt içine enjeksiyon yapılır. Etkisi enjeksiyonu takiben 3-7 gün içinde etkisi ortaya çıkar ve etki süresi 3-8 ay olmakla beraber ortalama 4-6 aydır. Terleme nedeniyle uygulandığında etki estetik uygulamalara göre daha uzun sürmektedir. etkisini yitirdiğinde uygulama tekrarlanabilir. Birkaç kez ardışık kullanımından sonra etki ve kalıcılık uzayabilir.

Botoks Uygulamalarının Yan Etkileri ve Zararları Varmıdır?

Botoks doğru noktalara uygun dozlarda uygulandığında yan etkisi yok denecek kadar az bir uygulamadır. Konuda eğitim almış uzman doktorların uygulaması gereken bir ilaçtır. Aksi takdirde, hem etkisi tam olmayabilir, hemde yüzde arzu edilmeyen asimetri ya da suni bir görünüm oluşabilir. Geçici göz kapağı düşüklüğü gibi problemler ortaya çıkabilir. Bir plastik cerrahi uzmanı tarafından yapıldığında riskleri yok denecek kadar azdır.

Uygulamadan hemen sonra yüz yıkanabilir, makyaj yapılabilir. Uygulama sonrası 4 saat süreyle yatılmamalı ve enjeksiyon yapılan bölgelere iki gün masaj yapılmaması önerilir. Yine iki gün için ağır egzersiz programlarına ara verilmelidir.

Ankara botoks fiyatları çoğu nedenden ötürü farklılık gösterebilir. Bu fiyat farklılığında en önemli neden uygulanan dozdur. Sadece alın ya da göz etrafı ya da bu bölgelerle beraber boyun bölgesine uygulanabilir. Yine terleme ya da migren tedavisinde uygulanabilir. Tüm bu uygulama alanlarında kullanılan dozu farklıdır. Bu durumda fiyata yansır. İkinci neden işlemi yapan doktorun talep ettiği ücret farklılıklarıdır. Son neden ise uygun lisanslı uygulanmamasından kaynaklanır.