Her insanın özellikle güneş gören bölgelerinde birçok pigmente cilt lezyonu mevcuttur ve nevüs olarak isimlendirilir. Bu nevüslere halk arasında ben denilir. Bu benler çoğu zaman zararsızdır ve kozmetik görünüm dışında bir problem çıkarmaz.

ben alma Bir ben büyüyorsa, yayılıyorsa, sınırları düzensizse, kırmızımsı bir haleyle çevriliyse, kaşınıyorsa, üzerinde yara açılmışsa, aşırı bir kıllanma artışı varsa, renkte koyulaşma ya da renk farklılıkları oluşursa mutlaka bir dermatoloji ya da plastik cerrahi uzmanına başvurmak gerekir. Çünkü bu tür özellikler gösteren ben displaziye uğramış yani huy değiştirmiştir. Cerrahi olarak alınmaması durumunda prekanseröz lezyon daha da ilerleyerek daha ciddi problemlere yol açabilir. Halk arasında benler alınırsa kansere yol açar ya da kanserli bölgeye bıçak değmez gibi yanlış bir inanış vardır. Benlerin alınması asla kansere neden olmaz. Aksine erken tanı ve tedavi ile çok daha ciddi sonuçlar oluşturabilecek bir premalign lezyondan kurtulmuş olunur. Plastik cerrahi uzmanına vaktinde gösterilen ve ameliyatla alınan bir ben böylece her yönüyle incelenecek ve olası habis bir melanomun erken tanısına yardımcı olacaktır.

Çok minik noktasal ve premalign bulgu göstermeyen benler lazerle de alınabilir. Cerrahi olarak alınan benler genelde ciltten kabarık ve nodüler karakterdedir. Benler lokal anestezi altında klinikte genellikle eliptik eksizyonla alınır ve cilt primer kapatılır. Dikişler 3.-4. günde alınır. İnce pembe bir iz birkaç ay içinde belli belirsiz bir görünüme döner. İz azaltıcı krem kullanılması kalan izin daha iyi iyileşmesine katkı sağlar.

Ben alma ya da ben aldırma birçok kişi için genellikle kozmetik kaygılar nedeniyle yapılır. Yüzdeki benlerin alınması cilde daha duru ve daha sade bir görünüm kazandırır.