Dövme  günümüzde kendini ifade etme özgürlüğünü yansıtan bir sembol olarak görülmektedir. Dövme Silme gereksimi, ilerleyen yaş ya da yaşanmışlıklardan sonra negatif çağrışımlara neden olduğu için pek çok kişi bu çalışmaları sildirme yoluna gitmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde toplumun beşte birinde dövme olduğu tespit edilmiştir ve bu oran gün geçtikçe daha da artmaktadır.

Dövme silme Dövmeyi çıkartmak için etkili ve tek yol lazer uygulamasıdır. operasyon için en uygun Nd yag Q swidge lazerdir . Ancak her rengin dalga boyu ve başlığı farklıdır. Siyah 1064 nm, kırmızı 532nm, sarı-mavi 585 nm ve yeşil ise 650 nm dalga boyu içeren lazer başlığı kullanılması ile iyi bir sonuç alınabilir.

Birçok klinikte lazer epilasyon cihazları ya da IPL denilen ışık sistemleri ile silinmeye çalışılmaktadır. Uygun olmayan lazer kullanımı sonucu bu bölgede hem dövmeyi çıkaramamakta hem de yanık yarası gibi kötü bir iz kalmaktadır. Bu yüzden silme işlemi uygulatmadan önce uygulanacak lazerin uygunluğu kontrol edilmeli yoksa telafisi zor sonuçlar doğabilir.

Lazer ile Dövme çıkartmak

Dövmenin içerdiği sıvı karbon molekülü içeren bir boyadır ve vücutta hücre içine çöktüğü için vücut bunu dışarı atamaz. Nd yag Q swidge lazer ışını bu boya partiküllerince emilince patlar ve bu karbon molekülleri hücre dışına çıkar. Hücre dışında vücuttaki çöpçü hücrelerce toplanarak vücuttan uzaklaştırılır. Bu uzaklaştırma süresi iki seans arasıdır ve ortalama en az 1 ay vakit alır.

Lazer uygulamasından hemen sonra dövme rengi beyaz ya da ten rengine döner. Dövmenin bölgesi kabarabilir yada etrafında hafif bir kızarıklık olabilir. İlk gün dövmeli bölge antibiyotikli krem sürerek pansumanla kapatılır. Ertesi gün ciltte kabuklanma ya da pullanma olur. Kişi pansumanı açıp duş alabilir. Günlük antibiyotikli krem kullanımı tavsiye edilir ve kabuklanmalar genellikle 3-7 gün içinde geçer. Dövme renginin büyük oranda açıldığı görülür ve dövme içinde yuvarlak halkalar şeklinde cilt ten rengine geri dönmeye başlar. Her seans sonrası aynı görünüm oluşur. Ama özellikle ilk 3 seanstan sonra dövmedeki boya ciddi miktarda azaldığı için kabuklanma ve kabarıklıklar minimal olur ya da olmayabilir.

Lazer dövme silmeDövme sildirme için lazer uygulaması ağrı eşiği kişiden kişiye farklılık gösterse de temel olarak ağrılı bir işlemdir. Bu yüzden işlem öncesi lokal anestetik uygulaması ya da emla krem uygulaması işlemin acısız olmasını sağlar. Her bir seans dövmelerin büyüklüğüne göre 1-30 dk arası sürer. Uygulama 3-6 hafta ara ile 6-7 seans yapılır. Ama seans sayısı kişiye ve dövmeye göre artıp ya da azalabilir.

Nd yag Q swidge lazer uygulamasından sonra ciltte bir iz kalmaz. Erken dönemde ciltte bazı noktalarda beyazlaşma görülür. 6-12 ay içersinde cilt normal rengine döner. Nadir olarak ciltte beyazlaşma kalıcı olabilir ya da skara eğilimli kişilerde ciltte kabarık izler oluşabilir.

Dövmenin kaç seansta çıkacağı faktörlere bağlıdır

  • Dövme boyasının rengi; Siyah ve kırmızı renk tamamen çıkar. Yeşil ve mavi gibi renklerin büyün oranda rengi açılır, tamamen de çıkabilir, ama çıkma garantisi olmaz.
  • Lazer ışınına duyarlılığı; Dövmede kullanılan boya türleri farklılık gösterebilir. Boya türlerinin lazer ışınına duyarlılığı farklıdır. Kimi dövme 1 seansta çıkarken kimi dövmelerde 10 seansa uzayabilir.
  • Dövmede kullanılan boyanın koyuluğu ve boyutu ; Dövme ne kadar büyükse ya da dövme boyası ne kadar cilt içinde yoğunsa seans sayısı da orantılı olarak artar. Soluk ve küçük bir dövme seans sayısı çok daha az olabilir.
  • Dövmeyi yapan ; Dövmeyi kişi kendi ya da arkadaşı bile yapabilir ya da profesyonel bir tattoo’ cu da yapabilir. Amatör dövmeler kolay çıkarken profesyonel dövmeler daha geç çıkar.

Dövme silme Ankara’da birçok klinikte yapılmaktadır. Bu yüzden dövme sildirme fiyatları olasılıkla farklılık gösterebilir. Ankara’daki kliniklerde araştırılırken mutlaka uygun lazerle ve estetik cerrah tarafından yapılmalıdır. Ucuza uygun olmayan lazerle yapılan uygulamalarda dövme silme merkezlerinde kötü yara izleri oluşabilir.