Kök hücre ile yağ dolgusu işlemi, Vücudumuzda diğer dokulara dönüşebilen ve çoğalabilme özelliğine sahip özel bir takım hücreler kök hücre olarak isimlendirilir. Kök hücre aslında vücutta bütün dokularımızda mevcuttur. Bu kök hücreler dokuda bir hasar ya da yaralanma oluştuğunda görevi dokudaki bu tahribatı onarmaktır. En basit örneği basit yara iyileşmesidir. Yaşlanma ise uzamış ve zaman yayılan bir süreci içerdiği için kök hücreleri aktive etmemektedir. Yoksa yaşlanma diye bir süreç olmaz, hepimizde mutlu olurduk. Ama maalesef yaşlanma kaçınılmaz bir süreç ve günümüzde yapılan kök hücre çalışmaları belkide ileride geleceğe ışık tutacak en önemli araştırma konularından biridir.

Kök Hücre ile Yağ Dolgusu

Yağ dolgusuEstetik ve plastik cerrahi açısından kök hücrenin önemi ise şimdilik sadece yağ dokusu ile sınırlıdır. Estetik ve plastik cerrahi de eskiden beri yağ dokusu transferi yaygın olarak kullanılır. Ama en önemli sorun bu yağların yaşıyabilirliği ve tutma oranları ile ilgiliydi. Çünkü enjekte edilen yağın büyük miktarı vücut tarafından emilir, hem de kalıcılık süreleri daha kısa olurdu.

Günümüzde yapılan bilimsel çalışmalarda özellikle karın bölgesindeki yağ hücrelerinin dış çeperindeki kök hücre miktarı kemik iliğindeki kök hücre sayısından yüzlerce kat daha fazla olduğu bulunmuştur. Liposakşın ya da yüksek basınçlı sistemler ile yağlar alınırken kök hücrelere zarar görür ve işlevlerini kaybeder. Bu yüzden klasik basıçlı yöntemler ile alınan yağın kalıcılığının fazla olmayacağı aşikardır.

Kök hücreden zenginleştirilmiş yağ dolgusu hastane ortamında ameliyathane şartlarında yapılır. Alınacak yağ miktarına göre lokal ya da genel anestezi uygulanabilir. Yağlar ince ve özel kanüller ile düşük basınçla yağlara zarar vermeden bakir bir şekilde, tabiri caizse löp löp alınmalıdır. Bu alınan yağlar hava ile temas etmeden birtakım ayıraç ve cihazlar sayesinde ayrıştırılır. Saf yağ ve kök hücre elde edilir. Bir seansta 300 ml kök hücreden zenginleştirilmiş yağ dokusu elde edilebilir. Eğer istenilen dolgunluk fazla ise ya da uygulama bölgesi birden fazla ise ek seanslar gerekebileceği hastaya hatırlatılmalıdır.

Kök hücreden zenginleştirilmiş yağ dokusu vücutta birçok bölgeye transfer edilebilir.

En sık uygulama bölgeleri; alt bacak, yüz, popo, meme, basen, yara izi ve vücuttaki çukur alan bölgelerdir. Bu bölgelerde en sık kullanım nedenleri;

Sıklıkla Yağ Dolgusu Uygulama Alanları

  • Memeleri dolgunlaştırmak ve dirileştirmek,
  • Çarpık bacak görünümünü düzeltmek, bacak iç dolgunluğunu artırmak,
  • Liposakşın ameliyatı sonrası ciltte olan çöküklük ve düzensizlikleri düzeltmek,
  • Eldeki yaşlanmaya bağlı hacim ve dirilik kaybını gidermek,
  • Poponun dışa çıkıklığını ve dolgunluğunu artırmak,
  • Eski bir yaralanmaya bağlı ciltteki iz ya da çöküklükleri düzeltmek,
  • Penis ve kadın dış dudaklarını kalınlaştırmak.

Yağ dolgusu uygulaması sonrası hastanede işlem sonrası çoğu zaman yatmak gerekmez. Birkaç gün evde istirahat ettikten sonra kişiler günlük normal aktivitelerine dönebilirler. Yağ alınan ve verilen yerlerde hafif bir ödem ya da şişlik olabilir. Yapılan işlemin son halini alması 1 ay kadar zaman alır. Kök hücre ile enjekte edilen yağların yaşama oranı % 60-70’dir. Kalan miktar bir ay içersinde erir. Ama kalan miktar kalıcıdır. Kişinin enjekte edilen bölgede yaşayan yağ hücreleri olur. Kişi kilo aldığı zaman o bölgelerde alır, kilo kaybı olduğu zaman o bölgelerde incelir. Ama yağ hücreleri yok olmaz. Ankara’da Yağ dolgusu işlemleri hakkında bilgi almak için bizlerle temas kurabilirsiniz.