Leke tedavisi amacı , Cilde rengini veren madde melanindir. Ciltteki melanin içeriğinin miktarı cildin gerçek rengini belirler. Güneş, yaşlanma, gebelik ve hormonal değişiklikler gibi sebeplerle ciltteki melanin içeriği artabilir ve ciltte dağınık şekillerde lekeli görüme sebep olur. Bu görünüm bir çok hastada ciddi rahatsızlık hissi yaratır. Hem iş hem de özel yaşantısını olumsuz etkiler. Bir çok kadın hasta bu lekeli görünümü kamufle etmek amacıyla yoğun kapatıcı ve fondöten kullanır.

Herkesin özellikle yüz olmak üzere güneş gören bölgelerinde bir miktar lekelenme olması gayet normaldir. Ama eğer bu lekeli görünüm çok fazla ise o zaman rahatsız edici olabilir. İşte bu cilt lekeleri ya da melesmadan tamamen kurtulmak bir çok kişinin hayalidir. Ama leke tedavisi zahmetli ve zordur.

Leke tedavisi Bir çok kliniğe başvurduğunuzda leke tedavisi için uygulanan ilk ve tek tedavi yöntemi peelingtir. Ama tek başına peeling uygulaması leke tedavisinde istenilen ve yeterli düzeyde bir sonuç vermez. Cildin % 5’lik üst tabakası zaten ayda bir dökülür. Kimyasal peeling ajanları ise cildin genellikle % 10’luk üst tabakasını soyarlar. Kullanılan ajanın türüne ve konsantrasyonuna göre bu oran artabilir ya da azalabilir. En sık olarak glikolik asit ve trikloroasetik asit(TCA) peelingleri kullanılır. Peeling uygulaması ile sadece cildin yüzeyel kısmındaki leke problemleri çözülebilir. Cildin orta ve derin tabakalarındaki lekelere ise hiçbir faydası olmaz. Özellikle esmer tenli ya da cilt hazırlığı yapılmayan hastalar peelingten fayda görmeyebilir, hatta cilt lekeleri daha da artabilir. Bu duruma postinflamatuar hiperpigmentasyon ismi verilir. Bu durum peeling uygulanan alandaki iyileşme sürecinde lekelerin şiddetli bir biçimde geri gelmesini ifade eder. Dolayısıyla kimyasal peeling uygulaması ile her zaman iyi bir sonuç alınamayabilir.

En uygun tedavi yöntemi cildin hem yüzeyel hem de derin tabakalarındaki lekeleri tedavi etmek için lazer ve peeling yöntemlerini kombine etmektir. Çünkü lazer ile hem derin hem de yüzeyel cilt lekeleri tedavi edilebilir. Aynı zamanda postinflamatuar hiperpigmentasyon oluşumu da engellenmiş ya da tedavi edilmiş olunur.

Kliniğimiz Ankara’da leke tedavisi için en sık başvurulan ve en teknolojik cihazlara sahip kliniklerden birisidir. Leke tedavisi protokolümüz; Aşağıda detaylı açıklanan protokol bir hafta aralarla 7 seans uygulanır.

1. İlk seansta lekeli bölgeye CO2 fraksiyonel lazer ve leke serumu uygulaması yapılır. Burda amaç cildin tam kat yenilenmesini ve temizlenmesini sağlayarak cildin lekelerden arındırılmasını sağlamaktır. Aynı anda uygulanan leke serumu ile de kalan lekeler azaltılmaya çalışılır. İlk seansta bile lekelerde ortalama % 20 oranında bir açılma görülür. Bu tedavi ile cildin hem yüzeyel hem de derin tabakalarındaki lekeler tedavi edilmiş olunur. İşlem sonrası ciltte hafif bir kızarıklık ya da 2 gün sürecek hafif bir pullanma olur. Cilt kapatıcıları kullanılabilir. 3 gün sonra cilt normal görünümüne döner.

2. Son 6 seansta içinse karbon peeling ve Nd yag Q swidge lazer uygulanır.

Lazer leke tedavisi Karbon peeling ya da lazer toning uygulaması ciltteki pigmentasyonu azaltmak için uygulanır. Uygulama öncesi tüm yüze karbon maske uygulanır ve lazerle cilt temizlenir. Hem cilt lekelerden arınır hem cilt kırşıklıkları azalır hem de cilt gözenekleri sıkılaşır. % 70’lik glikolik asit peeling ve spot peling uygulamasında ise cildin üst tabakasındaki lekeler tedavi edilir. Nd yag Q swidge lazer uygulaması cildin orta ve derin tabakalarındaki leke hücrelerini azaltmakta etkilidir.

Bu uygulamalardan sonra ciltte hafif bir pembelik oluşabilir, 15-20 dk içinde kendiliğinden geçer. Yüzde herhangi bir kabuklanma ya da işgücü eksikliğine yol açmaz.

Leke ya da pigmentasyon bozukluklarının tedavisinde elde edilen başarı kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Ortalama lekelerde % 40-90 oranında bir açılma ya da küçülme olur. Leke tedavisi için başvuran hastalara her zaman lekelerinin tamamen geçmeyeceğini önceden bilmelidirler. En etkili tedavi bile cilt lekelerinde tatminkar bir azalma sağlasa da tamamen geçirmeyebilir. Bu yüzden cilt lekeli görünümünde % 60-70 azalma elde edilmesi tedavide altın standarttır. Bazı cilt lekeleri tamamen geçebilir, hatta tedaviye çok erken cevap verebilir, bazı lekeler ise inatçı ve dirençli bir yapıdadır, bu yüzden ek seans uygulaması gerekebilir.

Seans aralarında leke giderici krem ve güneş koruyucu krem uygulaması yapılmalıdır.